woensdag 24 april 2013

Belgische standbeelden.

Belgïe anders bekeken...
Deze ochtend gaven ik en Katrien opnieuw samen les in de beide klassen van het vijfde leerjaar. Voor de vakantie hadden we allerlei dingen over België verteld. Vandaag speelden we hier verder op in...

Levend standbeeld
We begonnen onze les met een beeldende instap. De leerlingen moesten per twee gaan staan en een standbeeld maken. Hierbij was er één leerling het standbeeld en de andere de beeldhouwer. We zagen allerlei verschillende beeldwerken; statisch, plechtig, speels...

 

Wat weet je nog? 
Daarna lieten we de leerlingen vertellen over wat ze onthouden hadden van onze les over België. Dit bleek heel wat te zijn! Vooral het Belgisch bier, 'den Duvel', bleef hangen bij de leerlingen. Hieronder zie je een woordspin op het bord van wat de leerlingen aanhaalden:


3 - 2 - 1, start! 
Vervolgens konden ze zelf aan de slag gaan. De opdracht luidde als volgt: Maak een standbeeld waarvan jij vindt dat het in België thuishoort en plaats het op een versierde sokkel. Alvorens de leerlingen mochten beginnen, bespraken we de kenmerken. "Want wie heeft er nu ooit al een geel standbeeld gezien?"

Kunstig werken
Daarna gingen de leerlingen ijverig aan de slag. We zagen allerlei prachtige werkjes. Zo tekende een leerling een hele mooie duif en een andere maakte dan weer Manneke en Janneke Pis. Hieronder zie je een paar foto's van de kunstwerken:



Tot slot mochten de leerlingen elkaars werkjes bekijken. Iedereen had knap gewerkt. We zijn heel tevreden met de leuke resultaten.

Kus,

Laurine

dinsdag 23 april 2013

We like to move it, move it.

Ongewone rekenles
Ik begin de dag met een rekenles over gelijke verdeling. Hierbij werk ik met materiaal. Ik duid twee vrijwilligers aan en elk van hen krijgt een aantal potloden. Vervolgens moeten zij deze gelijk verdelen. In het begin reageerden weinig leerlingen toen ik vroeg om vrijwilligers, maar na een paar keer staken er steeds meer leerlingen hun vinger op. Na deze 'bizarre' rekenles kwam er nog natuuronderwijs over het milieu aan bod.

Moussier Tombolaaaa
Uiteindelijk vloog de tijd voorbij. Na de tweede pauze stond er gym op het programma. Vermits meester Marc niet zo'n danser is, gaf ik de instap van de les. Ik leerde de leerlingen de 'Logobitombo' dansen en 'Het Vliegerlied'. Na dit 'opwarmertje' (niet dat dit hier echt nodig is) speelden we het nummerspel met de leerlingen. Jammer genoeg werd dit spel onderbroken door een tropische regenbui.



Regenachtige groeten,

Laurine

maandag 22 april 2013

'Oeno' spelen.

Terug naar het vijfde
Alweer een nieuwe dag op school. Na een paar weken in het vierde leerjaar gestaan te hebben, keer ik nog eens terug naar het vijfde. Juf Beverly vindt het prima. Vandaag zal ik een dagje observeren en vanaf morgen mag ik terug zelf les geven. Ik kijk er naar uit! 

Goed doorwerken op maandag.
'S morgens bekijk ik 3 lessen: rekenen, taal en geschiedenis. De leerlingen moeten goed doorwerken, want ze lopen een beetje achter met de leerstof. Wat me opvalt, is dat hun aandacht naarmate het 13u. wordt erg verslapt. Terwijl ik observeer, werk ik ook verder aan mijn laatste project. Hierbij schrijf ik zelf een fantasieverhaal. 

In het verhaal komen bekende plaatsen van België aan bod. Wanneer het verhaal af is, zal ik er bijhorende prenten bij zoeken/tekenen. Daarna zal ik elke dag een stukje voorlezen aan de klas waar ik die week lesgeef. 

Naschoolse opvang.
's Middags kregen we een lekkere maaltijd. Rijst, kip en een soort bizarre oranje groente. Na het eten krijgen we de vierde klas toegewezen. We laten hen eerst enkele sommen oplossen en na een uurtje schrijven we enkele raadsels op het bord. Deze moeten ze proberen ontcijferen. 


De leerlingen zijn enthousiast en brengen zelf ook enkele raadseltjes aan. Bv. Een man zit in een put. Hoe laat komt hij eruit? Na de raadseltjes is het tijd voor ontspanning. We delen de groep op in 2 en spelen uno. 'Oeno', zoals ze hier zeggen. De jongens uit mijn groepje zijn dolenthousiast! Na 3 keer spelen, is het tijd om hen vrij te laten spelen. Hun concentratie is helemaal op...en die van ons ook. 


Joelend 'Djoelen'
We houden een oogje in het zeil terwijl de leerlingen 'Djoel' spelen. En wanneer de bel gaat, fietsen we in het zonnetje naar huis. Wat een vermoeiende dag! Eenmaal thuis aangekomen, bereid ik nog wat schoolwerk voor en ontspan daarna een beetje.... 

Morgen een nieuwe (drukke) dag, 
x

Laurine

Spokend Brokopondomeer & brullend Browsberg.

19/04: Milkshake-busrit 
Vroeg in de ochtend vertrokken we vanuit 't Vat richting Ston Eiland. Jammer genoeg regende het, maar we bleven positief denken. Tijdens onze tussenstop klaarde het weer immers al een beetje op. Toevallig kwamen we daar ook Shera, Sophie en Joren tegen. Drie van onze Belgische vrienden. We aten op deze plaats op het gemak een lekker broodje en reden dan weer verder.


Genieten in het Brokopondomeer
Het eerste wat we deden toen we bij het meer aankwamen, was de prachtige omgeving verkennen. Deze was een beetje spookachtig. Vermits er allemaal dode boomstammen rechtop staan in het water. Het zou zo uit een scène van een griezelfilm kunnen komen.


Al gauw besloten we om onze zwemkleren aan te trekken en een beetje afkoeling in het water te zoeken. Deze had een aangename temperatuur waardoor er van zwemmen niet veel in huis kwam. We ploeterden wat rond in het water en genoten van het uitzicht.


Na het middageten reden we verder richting Brownsberg. De weg hier naartoe was geen lachertje. Alhoewel al het gehobbel erg op onze lachspieren inwerkte. We werden letterlijk van hier naar daar geslingerd door de vele putten in de weg. Af en toe zagen we ook de afgrond gevaarlijk dichterbij komen. Het was een spannende rit!


Beestig Brownsberg
Uiteindelijk kwamen we veilig boven op de berg aan. Daar hoorden we een vreemd geluid. Het waren de brulapen die hoog in de bomen vlakbij ons huisje zaten. Een echt zangspektakel was het niet, maar we verwonderden ons erover hoeveel geluid er wel uit zo'n klein dier kan komen.

Vanuit ons huisje hadden we echter een prachtig uitzicht op het Brokopondomeer. Je kan het bijna niet vastleggen op foto. Hieronder toch een poging:


's Avonds maakten we nog een kleine wandeling door de jungle met als eindbestemming een uitzichtpunt. Helaas werd dit belemmerd door de mist en de gietende regen. Gelukkig kon een lekkere Sotosoep ons opkikkeren. Daarna kropen we lekker vroeg in ons bedje.

20/04: Zwetende lijven
Na een nachtje heerlijk geslapen te hebben, trokken we onze stapschoenen aan. Van onze gids kregen we een wandelstok. We vroegen ons echter af waarom we deze nodig zouden hebben. "We zijn toch helemaal nog niet zo oud?"

Maar na een tijdje werd duidelijk dat je de berg hier niet op of afgeraakt zonder stok. De gladde weg maakt het stappen extra moeilijk. Onderweg had je wel enkele treden, maar deze waren gemaakt op reuzenformaat.

Tijdens het stappen, gaf de gids uitleg over de planten en de dieren die in de jungle leven. Hierbij kwamen we heel wat te weten. Een grappig feit: Hieronder zie je palmbladeren die onder andere gebruikt worden om Tante Erna te bedekken. Onderweg roken we ook af en toe een sterke, doordringende geur. Deze was afkomstig van brulapen. We zagen hen niet, maar kwamen wel andere kleine aapjes tegen.


Uiteindelijk kwamen we, na veel bloed, zweet en nog net geen tranen,aan bij de Irene waterval. Na deze even bewonderd te hebben, besloten we om opnieuw wat afkoeling te zoeken. Het water was echter ijskoud! Helemaal terug fris stapten we vervolgens stevig bergop naar de andere (Leo)waterval. Deze was echter even mooi.

 

Tevreden keerden we terug naar ons verblijf. Na een lekkere portie bami en het maken van onze valiezen waren we klaar om terug naar Paramaribo te vertrekken. s' Avonds stapten we nog de laatste energie uit onze benen en eenmaal thuis aangekomen, ploften we in ons bedje neer.


Het was alweer een onvergetelijke trip,

Jungle-knuffels,

Laurine

vrijdag 19 april 2013

Muzische zoektocht.

It's our house.
Vanochtend vertrokken we weer naar ons vaste plekje op vrijdag, nl. het ICT lokaal op school. Op de planning stond: Verder werken aan het didactisch materiaal en het uitwerken van onze muzobox. 

Het werd een hele zoektocht om een kartonnen doos te vinden voor ons muzisch project. Uiteindelijk kon de vriendelijk dame van de mediatheek ons uit de nood helpen. Vervolgens stootten we op een volgend probleem, nl. aan verf geraken. Gelukkig kon juf Grachel ons de 'restjes' van haar muurverf bezorgen.


Uiteindelijk besloten we om geen muzobox te maken, maar een muzohuisje. De muren kregen een likje verf en de raampjes werden geschilderd. Volgende week zullen we verder werken aan de bekleding.


Terwijl het huisje droogde, werkte ik de wandplaat rond 'de kringloop van het water' voor het vierde leerjaar af. Hieronder zie je het resultaat na heel wat gezwoeg in de hitte:


Ondertussen maakte Katrien alvast een evaluatiesysteem voor in ons muzohuisje. Het bestaat uit verschillende gezichtjes. Wanneer de leerlingen een werkstuk gemaakt hebben, kunnen ze zo hun mening over het proces en het resultaat handig verwoorden.


Volgende week zullen we dit muzisch project afronden. De tekenjuf kwam alvast eens kijken.  Ze is erg benieuwd naar het resultaat. Wij hopen dat ons huisje haar kan inspireren voor de muzolessen. 

Zo, dat was mijn voormiddag. In de namiddag heb ik alvast mijn zakken gemaakt voor de trip van morgen. Brownsberg, Brokopondomeer en Stone Island, ik heb er heel veel zin in! Volgend blogbericht volgt er een verslagje van de uitstap. 

Muzische groetsels, 
Laurine

donderdag 18 april 2013

Duif die poept in de klas.

Vroeg in de morgen
Na een korte nacht, is het weer vroeg opstaan. Vlug een boterham eten en daarna springen we op onze fiets richting stageschool. Het is echter al zo warm dat ik volledig bezweet toekom. Na de bel en het volkslied starten de lessen.

Onverwachtse wending
Na het maken van de dagelijkse hoofdrekensommen, begin ik met mijn rekenlesje. Dat uiteindelijk een rekenles wordt. De leerlingen hadden sommen (bij ons: oefeningen) opgekregen als huiswerk. Maar slechts 3 leerlingen hadden deze ingevuld. Gelukkig verliep het lesgeven vlot en werkten enkele leerlingen goed mee.

Toch volgde er een sanctie. Ze kregen bijgevolg geen gymles. Vandaar dat meester Marc mij achteraan in de klas vergezelde en even een handje toestak bij het verbeteren van de taalschriften.

Vervolgens verliep de dag nogmaals anders dan gepland. Tijdens de taalles kregen we een onverwachte bezoeker in de klas. Een groot vliegend beest! Grapje, het was slechts een duif. Toch zorgde dit voor heel wat hilariteit. Toen de duif dan ook nog eens 'poepte' in de klas ging men helemaal uit de bol.

Vliegende leerlingen

De dag sloot ik af met een muzieklesje. Ik leerde de leerlingen "Het Vliegerlied" met bijhorende bewegingen. De leerlingen waren enthousiast! Ze wouden bijna gaan lopen met mijn tekeningen die ik gemaakt had bij het liedje. Gelukkig heb ik ze nog kunnen onderscheppen, ha ha.


Hieronder volgt een filmpje:


Het was een bewogen dag in 4B. 
Zonnige groetjes, 

Laurine

woensdag 17 april 2013

Puss in boots.

Er was eens... een drukke dag in 4B.
Hieronder volgt een kort berichtje over het verloop van de dag. Deze verliep vlot en de leerlingen werkten meestal goed mee. Babbelen kunnen ze echter nog altijd even goed, ha ha. 

's Ochtends begon ik met een rekenles. Hierbij was er door een verstrooide professor inkt gemorst op de sommen. Gelukkig konden de leerlingen hem helpen het juiste getal terug te vinden. Eenmaal deze oefeningen gedaan waren, maakten ze nog enkele sommen rond omzettingen van lengte- en oppervlaktematen. Hierbij was de getekende tabel een handig hulpmiddeltje.

Shrek in de klas. 
Tijdens de rekenles gaf een leerling zichzelf de bijnaam 'puss in boots'. De juf besloot er grappig op in te spelen en hem een hele dag aan te spreken met 'puss'.

Ene les na de andere...
Daarna stond er nog taal en lezen en het overnemen van de leesaantekeningen op het programma. Het lesje lezen verliep heel rumoerig. De leerlingen waren in het begin erg druk en konden moeilijk hun aandacht erbij houden. Gelukkig ging dit in de loop van de les beter.

Uiteindelijk gaf juf Melany zelf een les over het milieu. De dag werd afgesloten met het herhalen van de Surinaamse versie van het volkslied. De leerlingen zongen uit volle borst mee.



's Middags lag er een leuke verrassing in onze brievenbus. We kregen kaartjes uit het Belgenland van Yentl en Nicky. Super om te krijgen. Dank je wel!














Knuffels,
Laurine

dinsdag 16 april 2013

Druk, drukker, drukst.

Maandag 15/04
De vakantie is voorbij en we vliegen er terug in. Ik heb besloten om nog een laatste week in 4B te staan. Ik observeer direct een goed gevulde dag. Ondanks dat ik een flinke verkoudheid te pakken, is het weer druk, druk, druk. 

Mijmeren over de vakantie.
Het eerste uur krijgen de leerlingen handenarbeid van de tekenjuf. Ze moeten een tekening rond de vakantie maken. Sommigen zijn net als ons naar het binnenland geweest. Een leerling maakte een tekening van juf Melany met haar dochter in de Kirpalani. Hoe bedenken ze het toch?

Vervolgens observeer ik nog een les rekenen rond het berekenen van de oppervlakte. Op het einde van de voormiddag overleggen ik en Katrien wat we zullen maken voor onze muzobox. Hierbij moeten we denken aan praktische, bruikbare spulletjes. Zo gaan we een praatstok, een ideeënschrift en enkele evaluatiesystemen uitdenken en maken.

Naschoolse opvang 
Ook vandaag deden we weer de naschoolse opvang. We kregen de leerlingen van het 5de leerjaar toegewezen. Omdat het de eerste dag na de vakantie was, hadden ze nog niet veel huiswerk. We hebben bijgevolg enkele spelletjes met hen gespeeld. We speelden klapspelletjes en deden aan armworstelen. Enkele leerlingen zullen nog flink wat spieren moeten 'kweken', ha ha.

Op bezoek bij Stephen
Onverwachts werden we gebeld door onze organisator van de jungletrip, Stephen. Hij deelde ons mee dat we het geld voor onze school (dat we gekregen hebben van de senioren) konden ophalen. Het was een gulle bijdrage die we zeker nuttig kunnen gebruiken om o.a. sport- en didactisch materiaal voor de school de kopen. De leerlingen zullen héél tevreden zijn!

Dinsdag 16/04
Verschillende lessen komen aan bod. Zo geef ik onder andere de vijfdagelijkse sommen, die er uiteindelijk tien worden. Ik geef ook een les rond prijsberekening en het berekenen van oppervlakte en omtrek. Vervolgens lezen de leerlingen samen met mij het verhaal 'Ze hadden zo'n honger'. Het gaat over twee jongens die een fiets stalen, om die te verkopen en er geld van te krijgen.

De juf gaf uiteindelijk zelf nog een les over onderdrukking en verzet van vroeger. De dag werd afgesloten met schoon schrijven. Hierbij moeten de leerlingen uit een boekje een speciaal schoon schrift overnemen. Door sommigen wordt dit met veel zorg gedaan...


's Avonds genieten we van een lekkere pizza, mmm. Hier keek ik echt al lang naar uit! Moe, maar voldaan kruip ik m'n bedje in. Morgen weer een nieuwe schooldag.

x,
Laurine

zaterdag 13 april 2013

Gezonde mix.

Voorbije dagen zijn zo snel gegaan dat ik mijn blog een beetje uit het oog verloren ben. Daarom zal ik een korte samenvatting geven van wat ik zoal uitgespookt heb tussen het schoolwerk door. Het is reeds enkele dagen regenachtig, dus hebben we eigenlijk ook veel binnen gezeten in ons huisje.  

09/04: Lachen en gieren tijdens de film. 
'S avonds besluiten we om naar de cinema te gaan. We vragen onze Nederlandse vrienden ook mee, maar verbazingwekkend genoeg zijn bijna alle films uitverkocht! Op dinsdag is het halve prijs (2,5 euro) en komen er heel veel mensen op af. Gelukkig konden we (Katrien, Marc en ik) nog een ticket krijgen voor een komedie, nl. Identity Thief.


Ondanks de humor van niet zo'n heel hoog niveau is, gieren de Surinamers het uit. Wat het voor ons ook heel wat grappiger maakt. Tijdens spannende scènes leven zij zich helemaal in door luid "Oh!" en "Argh!" te roepen. Wat een gekke ervaring...

10/04: Buitenbeentjes op de poolparty. 
We werden uitgenodigd door onze huisgenoot Lennard om mee te komen naar één of andere poolparty in de buurt. Na enige twijfel zijn ik en Katrien er toch naartoe gegaan. We kenden er helemaal niemand en het was een beetje de omgekeerde wereld. Allemaal Nederlanders en wij waren de enige Belgen. (Remember: Lennard zit in ons huisje tussen het Belgenvolk) Toch werd het erg gezellig!

Het water was aangenaam van temperatuur en de tropische regen maakte het bijzonder! Daar zaten we dan te ploeteren in warm water met koude regendruppels op ons gezicht. Genieten is dat! Bij de terugrit heb ik het voor het eerst koud gehad hier in Suriname door de frisse wind en de natte kleren. En ik dacht dat ze alleen in België kou lijden...

11/04: Verrassingsfeestje Stephen. 
Totaal onverwacht werden we uitgenodigd voor een verrassingsfeestje. Stephen, één van onze Belgische vrienden hier, zou 22 worden. Dit hebben we goed gevierd met een hapje en een drankje. Later op de avond gingen we helemaal op in het "Time's Up" spel. Dit bestaat uit verschillende rondes waarbij de anderen de juiste persoon moeten raden. Je moet deze ofwel beschrijven, ofwel in 1 woord samenvatten ofwel uitbeelden. Vooral het uitbeelden zorgde voor enkele grappige momenten.

Op een verjaardag mag er natuurlijk geen taart ontbreken! Na het uitblazen van de kaarsjes konden we allen genieten van een reusachtig stuk chocoladetaart. Deze was prachtig versierd met gekleurde slagroom. Met een volle maag keerden we uiteindelijk laat in de nacht terug naar huis en kropen we vlug in ons bedje.

12/04: Shoppen met de jongens.
Alweer niks op de planning vandaag, behalve schoolwerk dan. Uiteindelijk word ik in de namiddag meegevraagd om de stad in te trekken met Wouter en Marc. We gaan op zoek naar bepaalde schoenen voor Wouter en komen met andere terug. Daarnaast vind ik zelf een leuke zwemshort in de I love Su shop.

Om de leuke namiddag af te sluiten eten we nog een wrap en een ijsje in de Mc Donald's. Wouter komt toevallig zijn taxichauffeur tegen en krijgt direct een lift naar huis. Wij zetten de pas in richting ons huisje. Daar worden we met minder goed nieuws geconfronteerd. In de straat is er bij medestudenten ingebroken. Verschillende dingen zijn gestolen waaronder geld, laptops, kleren... De schrik zit er bij ons nu ook toch een beetje in. Gelukkig hebben we 2 waakhonden en tante Ann (buurvrouw) die een oogje in het zeil houdt.

Zoet goed, doet goed. 
'S avonds besluiten ik en Katrien om wat lekkers te gaan eten in ons favoriete cafeetje, nl. het pannenkoekenhuisje. We smullen van een heerlijk lekkere wafel en een pannenkoek gevuld met ei. Om de dag af te sluiten, bekijken we thuis de film 'Hunger Games'.


Wat een week... 
x,
Laurine

zondag 7 april 2013

Laatste loodjes wegen het zwaarst.

06/04: Finish!
Gisteren liepen we de laatste kilometers van de vierdaagse wandeltocht mee. In het begin had ik het toch een beetje lastig. Vooral het warme weer maakt het stappen zwaar. Gelukkig bracht de wind afkoeling. De tocht was opnieuw één groot feest. We werden toegeroepen van alle kanten. Er wou zelfs iemand een interview met ons, ha ha. Na 11 km wandelen, kwamen ik en Katrien als eerste blanken over de finish.
Klaar voor de laatste loodjes.
Nieuwkomer in het huisje.
Naarmate de avond vorderde, werden we toch een beetje benieuwd naar onze nieuwe huisgenoot die erbij zou komen. Jongen? Meisje? Nederlander? Belg? Uiteindelijk bleek het een Nederlandse jongen te zijn, Lennart. Bij deze verwelkomen wij hem in ons knusse huisje!

x,
Laurine

vrijdag 5 april 2013

Teenslippertocht.

Vierdaagse wandeltocht : 03/04 - 06/04
Via een leerkracht van onze school hadden we vernomen dat er een vierdaagse 'stoet' door de stad trekt in de vakantie. Het leek ons een leuk idee om hiernaar te gaan kijken. Maar onze plannen veranderden al gauw. Via Stephen,  de organisator van de jungle trip, konden we meelopen. Dit zagen we zeker zitten.

Dag 1: Stagiaires stappen stevig door.
De eerste dag vertrok de stoet om half 4. Hierbij waren eerst de hardlopers aan de beurt. Zij moeten namelijk 2x de afstand lopen. Daarna volgden de groepen (junioren en senioren) en tot slot de individuen. Vermits wij tot deze laatste groep behoorden, konden we maar om half 6 vertrekken. In de stoet waren we zeker en vast een opvallende verschijning. We waren namelijk één van de weinige stagiaires die meeliepen.

Dansende junioren.
Overal langs de kant van de weg kwamen er mensen kijken, applaudisseren en de 'lopers' aanmoedigen. Het is echt een hele drukte! O trouwens, lopen is hier gelijk aan stappen. Want wat zij stappen noemen, is bij ons uitgaan. We hebben dus niet de hele tijd gefeest. Ha ha. Alhoewel...

Uiteindelijk bereikten we het eindpunt na 12 km gestapt te hebben. We kregen nog een lekker ijsje en konden tevreden naar huis terug keren.

Lynn's verjaardag vieren.
's Avonds gingen we echter nog de verjaardag vieren van een stagiaire uit de buurt. Het werd een gezellige avond met een hapje en een drankje. Vrij laat hebben we ons bed opgezocht en konden we genieten van een nachtje welverdiende rust.

Dag 2: Nederlanders en Belgen en retard.
Omdat we de vorige keer zo lang moesten wachten, besloten we om later naar het vertrekpunt te gaan. Wat bleek, iedereen was al vertrokken toen wij aankwamen! Na een beetje discussiëren, mochten we uiteindelijk toch nog meelopen. We stapten zo goed door dat we na 20 minuten de groep al hadden ingehaald.

Inhaalbeweging.
Opnieuw was het een groot feest. Met fanfaremuziek, brassbands, dansende meisjes, enthousiaste supporters... Ook de minister van Volksgezondheid was van de partij! Hij stond overtuigend te dansen op o.a. Gagnam Style.


Al snel bereikten we het eindpunt. Toch voelden mijn benen deze keer zwaarder aan. 13 km stappen, eist zo zijn tol!

Ritje met de partybus.
Maar veel tijd om uit te rusten was er niet. s' Avonds zouden we met een plaatselijke partybus (vol stagiaires, ha ha) door de stad rijden. Het was een feestelijke ervaring! We genoten volop van het mooie uitzicht toen we op de grote brug over het water reden.

Dag 3: Break.
Deze dag rustten we een beetje uit. De vermoeidheid van de voorbije dagen was te merken. Lekker lang uitslapen was dan ook een noodzaak. Daarna gingen we op zoek naar een cadeautje voor juf Saskia. Zij nodigde ons uit om haar verjaardag mee te vieren. Uiteindelijk besloten we om echte Belgische chocolade te geven.

Juf Saskia is jarig.
Na een beetje zoeken hadden we haar huis gevonden. Héél de familie was aanwezig. Jong en oud. We werden vriendelijk uitgenodigd om iets mee te eten en te drinken. En nog meer te eten en te drinken... En nog meer te eten en te drinken. Surinamers willen er zeker van zijn dat je niets te kort komt!

De kinderen (diegenen die reeds konden spreken) waren zeer nieuwsgierig naar ons. We kregen allerlei vragen zoals "Hoe koud is het in België?" "Krijgen de kinderen daar op school ook papjes?" "Spreken zij dezelfde taal?"

Later dan gedacht keerden we uiteindelijk huiswaarts om na een gezellige avond opnieuw onder de lakens te kruipen. Niet dat die hier echt nodig zijn in de warmte.

Vandaag zullen we de laatste dag meelopen van de vierdaagse wandeltocht.
Ik zal jullie laten weten hoe het verliep.

x,
Laurine

dinsdag 2 april 2013

Back to basics in the jungle.

Met de boot door het oerwoud. 
Na een drukke vierdaagse en een nachtje deugddoende slaap heb ik eindelijk een rustig moment gevonden om mijn jungleverhaal uit te typen. Het belooft een lang bericht te worden, want de trip was onvergetelijk mooi! Ik heb al veel verschillende reizen gedaan, maar zoveel natuur had ik nog nooit gezien.

29/03: Einde van de wereld. 
De trip startte met een korte taxirit naar het Oxygen Resort. Daar zouden we met de bus vertrekken. Toen we daar aankwamen, stonden we al voor een eerste verrassing. Wat bleek, we zouden met een groep senioren meereizen volgens onze taxichauffeur. Maar zij waren allemaal nog bijzonder fit. Even later stapten ook nog 5 Nederlandse stagiaires op. Zodat jong en oud eerlijk verdeeld waren.

Aan het einde van de weg - groepsfoto
Na een drie uur lange rit (met veel pauzes) kwamen we aan bij Atjoni. Hier stopte de weg. Het was onmogelijk om met de bus verder te reizen. Daarom werden onze spullen overgescheept op een bootje. Het werd een zalige rit met het zonnetje op ons gezicht. Na ongeveer een 40 min. kwamen we aan op Isadou, ons vakantie-eiland. Hier verbleven we vier dagen. Ik lag met Katrien in een gezellig kamertje met een prachtig uitzicht op de Surinamerivier.

Ongelooflijk mooi uitzicht. 
We konden het niet laten om hierin een frisse duik te nemen. Veel zwemmen kwam er niet aan te pas. We genoten vooral van een natuurlijk bubbelbad tussen de rotsen.

's Avonds bezochten we het Marrondorpje Jaw Jaw. Het dorp is oorspronkelijk in de jungle ontstaan door Afrikaanse slaven die wegliepen van de plantages waarop zij slavenarbeid moesten uitvoeren. Tegenwoordig wonen hier steeds meer mensen. Ook hier merk je de vooruitgang. Je hebt nog steeds de traditionele hutten, maar er zijn ook hutten die bestaan uit steen met golfplaten als dak... Tijdens onze wandeling werden we vergezeld door de kinderen uit het dorp. De meeste verstonden we niet, maar ze vonden het erg plezant om wat met ons te spelen.

Rustpauze in de 'bar'. 
Enthousiaste kinderen.
Toen we terugkeerden naar ons eiland was het al aardig donker. We hoorden verschillende geluiden van de vele insecten in de jungle. Dit zijn niet de enigste dieren die hier leven. Op het dak van één van de kamers zagen we een dikke vogelspin. Brr.. Die heb ik liever niet in mijn bed! Gelukkig beschermen de klamboe's ons hiertegen. Het licht in onze kamer moest ook blijven branden. Zo werden we niet gestoord door de vleermuizen die hier rondvliegen.

30/03: Pindanoten en Samakaa museum in de hitte.
Het werd al gauw ochtend. Het was zalig om in alle stilte te kunnen slapen. Na een stevig ontbijt stond er een dagtrip op het programma. We reisden ongeveer 1,5 uur met de boot en kwamen toen aan op Pikin Slee. Dit dorp staat bekend omwille van zijn vele beelden uit hout. We bezochten dan ook het huisje waar enkele houtsnijwerken gemaakt werden.

Daarna stapten we flink (bergop) door naar het Samakaa museum. Tijdens onze wandeltocht zagen we overal pindanoten die gepeld werden en vervolgens te drogen werden gelegd. Later zou hiervan pindasaus gemaakt worden. De kinderen die we in het dorp tegenkwamen, kregen wat lekkers. Hier waren zij heel blij mee.


Toen we uiteindelijk het museum bereikt hadden, genoten we eerst van een drankje. Daarna gingen we in de prachtige tuin rondwandelen. Er stonden verschillende beelden uit hout. Ook was er een prachtige kruidentuin vol bloemen die we even verkend hadden.

 


 

Op onze picknickplaats begon het plots te stortregenen. Vermits we toch al doorweekt waren, besloten we om in de Surinamerivier te gaan zwemmen. Dit was een hele ervaring! Samen zaten we gezellig in het midden van de rivier op een rots.


S' avonds stond er nog kaaimannen spotten op het programma. Het duurde even voor we er zagen, maar daarna lieten ze zich toch zien. Al was het bekijken van de prachtige sterrenhemel en het horen van de vreemde nachtgeluiden al een hele belevenis op zich.

31/03: Pasen in't groen.
's Ochtends vroeg vertrokken we opnieuw naar het eiland Jaw Jaw. Daar brachten we een bezoekje aan de christelijke kerk. Hierbij moesten de mannen rechts gaan zitten en de vrouwen links. Wegens omstandigheden zaten wij toch rechts, ha ha. Het meeste wat er gezegd werd, gebeurde in het Sarramacaans. Waardoor het voor ons soms een beetje Chinees leek. Toch werden er voor ons ook enkele zinnen in het Nederlands vertaald.

Er hing een leuke sfeer in de kerk. Er werd veel gezongen en enkele Bijbelse verhalen werden voorgelezen. Op het einde van de viering had een man enkele mededelingen te verkondigen. De eerste was om de kinderen weg te houden uit de jungle. Dit deed men door te zeggen dat wanneer men bepaalde geluiden hoort, men moet wegblijven uit het bos. De tweede mededeling ging over ons bezoek. We zouden namelijk spelletjes met de kinderen spelen.

Op het pleintje deden we met een hele hoop kinderen enkele kringspelen, voetbal, estafettes... Katrien haalde ook haar schminktalenten boven. De resultaten waren heel mooi. Onze medestagiaires hadden ook wat speelgoed meegebracht waarmee de kinderen zich goed vermaakten.

Schminken.
Kringspelen.
Bij ons vertrek waren veel kinderen een beetje droevig. Ze hadden een leuke tijd gehad. Teruggekomen op ons eiland gingen we weer zwemmen. Maar deze keer werd het avontuurlijker. We klommen via de rotsen naar de overkant. Dit ging niet altijd even vlot. Vermits de stenen gloeiend heet waren en ik mijn teva's vergeten was! Gelukkig konden we uitrusten op een boom in het water.

Rare belgen met Nederlandse companie.
Opnieuw was de avond er snel. Vermits ik zo moe was, kroop ik vroeg in bed. Morgen zou het al de laatste dag zijn...

01/04: Tam tam in het woud.
Alweer een nieuwe dag in de natuur. Jammer genoeg begon deze niet zo mooi als anders. Hevige regens zouden onze plannen in het water laten vallen. Maar ondanks alles ging de uitstap toch gewoon door.

Regenachtige dag.
Helemaal doorweekt kwamen we in de echte jungle aan. Daar zouden we een wandeling maken met een gids. Deze vertelde over de verschillende geneeskrachtige en eetbare planten in de natuur. Het was zeer interessant!


Onderweg stopten we ook bij een zeer bijzondere boom, genaamd boekoe boekoe. Deze gebruikt men in de jungle om met elkaar de communiceren. Het was verbazingwekkend hoeveel geluid eruit voortkwam! De gids gebruikte een hakmes om tegen de boom te slaan en dit klonk wel kilometers ver. Tegenwoordig noemt men deze boom 'lawaaiboom' of 'telefoonboom'. Logisch toch?

Op onze tocht zagen we ook enkele kleine aapjes hoog in de bomen spelen. Daarnaast waren ook de muggen weer van de partij. Om één of andere reden hebben ze mij heel graag, want ik werd zelfs op mijn voorhoofd gestoken!

dichtbegroeide jungle.
Uiteindelijk kwamen we aan bij het kostgrondje. Het zag er anders uit dan ik me had voorgesteld. Het was een gekapt stukje oerwoud waarop m'n willekeurig gewassen had gepland. Alles stond er door elkaar! Bacoven, pompoenen, vreemde vruchten ...



Vervolgens zetten we onze tocht verder richting boot. Eenmaal terug op ons vakantie-eiland was het tijd om onze koffers te maken. We genoten nog van een laatste maaltijd. En vertrokken dan terug richting het drukke Paramaribo. Tijdens de rit werd de vermoeidheid duidelijk. Velen van ons deden dan ook een dutje.

Toen we terug aankwamen bij ons huisje zat onze trip er volledig op.
Het was echt onvergetelijk avontuur!