woensdag 20 maart 2013

België in een notendop & Numiswatte?

Om ervoor te zorgen dat ik niet elk blogbericht begin met "Vandaag"
doe ik het deze keer anders.

Belgische knabbeltjes en meer
Gisteren gaven ik en Katrien samen les over België in de beide klassen van het vijfde leerjaar. Hierbij kwamen o.a. de onderwerpen geografische ligging, het vervoer naar school, de school zelf en Belgische lekkernijen aan bod. Via een powerpoint konden we afbeeldingen laten zien van o.a. het atomium, manneken pis, frietjes...

 

Lekkers...
De leerlingen waren erg geïnteresseerd. Vooral toen we over de lekkernijen spraken, kregen we veel reacties. Jammer dat we geen pralines konden laten proeven. Het water stond bij de meesten al in de mond toen we uitlegden wat precies 'pralines' zijn.

Duimpjes omhoog
Om het lesje op een leuke manier te geven, hadden we een quiz ineen gestoken. Als de stelling waar was, moesten ze hun duim omhoog doen. Als de stelling volgens hen niet waar was, moesten ze hun duim naar beneden doen. De leerlingen waren erg verbaasd over het feit dat België kleiner is dan Suriname, maar wel meer inwoners telt. De eerste reacties waren: "Hu?? Dat kan toch niet jufffrouw!"

Tijd nuttig besteden
Tussen de lessen door hadden we nog even de tijd om aan ons didactisch materiaal te werken. Bij deze zijn mijn voedselpiramide's bijna klaar. Maar is het nu voedselpiramide of voedselpyramide?
Die kleine taalverschillen maken het soms lastig...


Wist je dat? 
Er in Suriname volgens de voedselpiramide meer vlees dan groenten gegeten moet worden. Dit vonden wij een beetje gek.

Cinema TBL
'S avonds bezochten we voor het eerst de Hermitage Mall. Vermits de film maar om 8 uur startte, konden we eerst nog eens in de vele winkeltjes rondsnuffelen. Na het eten van een lekkere hamburger waren we klaar om naar 'Oz' te gaan kijken. Vergezeld met een zak heerlijk zoete popcorn natuurlijk. 



De film (in 3D) is echt de moeite. De vele effecten maakten het spectaculair. Voor mensen die van avontuur houden, kan ik jullie deze film echt aanraden. 

Op stap met de vijfde klas
Op deze regenachtige dag mochten ik en Katrien mee op uitstap met het vijfde leerjaar. We trokken naar het Numismatisch museum. Het was toch even zoeken voordat we de ingang gevonden hadden. Deze lag aan de achterkant van het sterk beveiligde gebouw. Een deel van de Centrale Bank ligt immers vlakbij. We moesten onze paspoorten afgeven en in ruil daarvoor kregen we een toegangsbadge.


Numismatisch museum
Een gekke naam voor een museum waar men de geschiedenis van de Surinaamse munt uitlegt. Een gids vertelde ons wat meer hierover. Hieronder zie je de allereerste Surinaamse munt, nl. papegaaien munt.

Wist je dat?
Ze héél vroeger gewoon met simpele middelen zoals suiker, speelkaarten voorzien van een handtekening, schelpen... betaalden?

Zo, bij deze hebben jullie weer wat bijgeleerd.

x,
Lau

Geen opmerkingen:

Een reactie posten