woensdag 8 mei 2013

Fort Nieuw Amsterdam

Switi Suriname
De dagen zijn al weer  snel voorbij gegaan. Het laatste weekend hier in Suriname staat reeds voor de deur. Het is nog erg druk geweest. Hieronder kan je een korte 'review' lezen van wat ik zoal uitgespookt heb. 
07/05: Sandalen gezocht
Ik en Katrien besluiten om van deze dag een 'winkeldag' te maken. We lopen de hele stad door op zoek naar bepaalde spulletjes, waaronder sandalen voor Anneke. Het wordt een heuse zoektocht, maar uiteindelijk vinden toch wat we zochten. Tijdens onze stadswandeling worden we voortdurend aangesproken. We krijgen dingen te horen zoals "Hoi poppetjes, blondjes..." 
's Avonds bezoeken we nog een laatste keer TBL Cinemas, ons favoriete uitstapje bij tropisch regenweer. De film die we wouden zien (Iron Man) was jammer genoeg al uitverkocht. Gelukkig was er nog keuze genoeg. Uiteindelijk beken we de nieuwe Scary Movie. 
08/05: Fort Nieuw Amsterdam
Samen met onze nieuwe Nederlandse huisgenote Yvette trekken we erop uit. Door middel van een stadsbus en een boot bereiken we Fort Nieuw Amsterdam. Onderweg zien we verscholen tussen de palmbomen enkele kanonnen staan.


Eenmaal binnen in het Openluchtmuseum genieten we van de prachtige natuur. We maken een wandeling en bezichtigen enkele overblijfselen uit de Tweede Wereldoorlog. Omdat het zo'n warme dag is, moeten we geregeld gaan zitten. In het plaatselijk cafeetje nemen we dan ook iets te drinken. 


Het eerste gebouw dat we op onze wandeling tegenkwamen, was het kruithuis uit 1740. Hier werd vroeger het buskruit in bewaard. Nu kan je er een tentoonstelling over de Tweede Wereldoorlog en over de oorlog met Korea bezichtigen. 


Tegenover de opslagplaats staan enkele prachtige koetsen. Je hebt ze in allerlei kleuren en zijn echt heel mooi. Ik kan me moeilijk inbeelden dat de mensen zich vroeger zo verplaatsten. 

In het Museum bevindt zich ook een grote rijkdom aan fauna en flora. Ik kon het niet laten om even in een boom te kruipen. Met m'n slippers aan werd het slechts 'een poging tot'...


Verderop kwamen we opnieuw een oude opslagplaats tegen. Binnenin is deze helemaal versierd met kindertekeningen. Rond het huisje bevindt zich een prachtige vijver met hele grote lelie's. Je zou bijna denken dat je op de bladeren kan lopen. We hebben dit bij nader inzien toch maar niet uitgetest. 


Soms zagen we ook hele rare dingen. Zoals op de foto hieronder. Een boom waarin allerlei lege flessen Parbobier hangen. Het nut, geen idee, misschien is het gewoon een bizarre manier van 'versiering'? 


In het midden van het terrein staat ook een grote (voormalige) gevangenis. Hierin bevinden zich nu allerlei tentoonstellingen van foto's en schilderijen. Vroeger zaten hier de krijgsgevangenen in opgesloten. Wanneer iemand een zware betreding begaan had, werd deze persoon in de isoleercel gestopt. Een klein, stinkend kamertje vol ongedierte. Dit gebeurde voor minstens 6 dagen, maar ik zou het er nog geen dag volhouden. 


In de tuin stonden ook heel veel oude kanonnen. Ik probeerde deze 'op te tillen'. Het is echter zo zwaar dat er totaal geen beweging in het kanon komt. Je krijgt er enkel stijve armspieren van en een rood hoofd. 


Nadat we volledig het museum volledig bezichtigd hadden, was het tijd om terug naar huis te gaan. Onderweg kwamen van alles tegen: Een begraafplaats, prachtige huisjes, kleurrijke bloemen... We zagen ook dit vreemde tafereel om Suriname schoon te houden: 


Uiteindelijk kwamen we een bus tegen die ons oppikte en naar een andere stopplaats bracht. Van daaruit reden we opnieuw met een busje over de brug terug de stad in. Het was een leerrijke dag waarbij we meer te weten kwamen over hoe de Surinamers de oorlog beleefd hebben. 

X, 

Laurine

Geen opmerkingen:

Een reactie posten