donderdag 28 maart 2013

Paars tot achter m'n oren.

Ouders op de schoolbanken
Dinsdag was het onze laatste dag op school voordat de paasvakantie van start ging. Maar om 8 uur werd het schoolplein niet overrompeld door leerlingen. Zij hadden vrijaf, want het was namelijk oudercontact. Van onze mentoren mochten wij dit bijwonen.

Het oudercontact verschilt hier niet zoveel met dat van in België. Behalve dat er hier 34 leerlingen aan de beurt moeten komen. Ook zijn sommige Surinaamse ouders erg bijgelovig. Zo was er bij Katrien een ouder die geloofde dat z'n kind slechte punten scoorde omwille van een boze geest.

Holi Phagwa festival
Gisteren zetten we de vakantie met een heus feestje in! Na eens lekker te kunnen uitslapen, maakten we ons klaar om naar het Hindoestaans Phagwa festival te gaan. Dit begon al om 12 uur 's middags! Met een beetje vertraging kwamen we aan in de Palmentuin. Na nog geen 5 minuten daar te zijn, hingen we al vol poeder!

Before.

After: We hebben al een mooi kleurtje.

Tenslotte kregen we een beetje honger en gingen we (helemaal gekleurd) in de Mc Donald's een vettige hamburger eten. Zo konden we er weer stevig tegenaan gaan.

Feestgedruis en kleurenpoeder
In de late namiddag begon het (gratis) festival op het Onafhankelijkheidsplein. Met twee podiums! Het werd echt een super tof feestje waarbij gekleurd poeder in het rond vloog. Na een tijdje moesten we even een rustpauze nemen (dansen in de blakende zon...) en genoten we van een drankje aan de Waterkant. De meesten besloten om dan naar huis terug te keren.

Reggaesfeertje
Maar wij gingen nog even door. 's Avonds waren er ook veel minder stagiaires waardoor er een meer traditionele sfeer hing. Met o.a. leuke reggaemuziek langs de ene kant en dj's langs de andere kant van het plein. Na een drukke avond besloten we dan toch om in ons bedje te kruipen. Oh ja, nadat we een douche namen natuurlijk. Het poeder ging er minder goed af dan verwacht waardoor ik het uiteindelijk opgaf en besloot om met paarse oortjes in bed te kruipen.

Volgeboekt!
De vakantie kon niet beter beginnen! Straks gaan we misschien nog eens in het zwembad weken. Zodat ik hopelijk mijn normale kleur weer terugkrijg. En morgen vertrekken we alweer op trip naar de jungle. SUPER!

x
Lau

maandag 25 maart 2013

Feest in de klas.

Op wandel in de mini jungle
Het weekend is al weer voorbij gevlogen. Zondag hadden we er een rustige dag van gemaakt. Een beetje werken voor school, mails beantwoorden, etc. Om half 5 besloten we om toch eens iets actievers te gaan doen. Daarom maakten we een wandeling in de cultuurtuin hier in de buurt. De natuur is er prachtig. Je hebt het gevoel alsof je een beetje in de echte jungle rondloopt. Hieronder kan je mee genieten van enkele foto's.



Vreemd genoeg kwamen we op een veldje in de buurt een voetballende koe tegen. Even later was ze het beu en ging basketballen. Speciale dieren hebben ze hier.

Feest!
Vandaag was het een bijzondere dag op school. De leerlingen mochten voor één keer hun gewone kledij dragen. Sommigen waren echt prachtig opgekleed. Nadat de juf de vele sommen had afgewerkt, werden er hapjes en drankjes uitgedeeld. Zo werd het voor de leerlingen 'feest in de klas'.


Rope skipping, 'wasda'?
Dit was de ideale moment om aan de leerlingen te tonen wat 'rope skipping' is. We deden enkele trucjes voor (waarbij de leerlingen héél enthousiast "whooo en whaaa"  riepen) en lieten hen daarna het zelf eens uitproberen. Dit zorgde toch wel voor enkele hilarische momenten. Hieronder kan je één van onze filmpjes bekijken.



Vakantiesfeer
Met de vakantie voor de deur zat de sfeer er goed in. De leerlingen waren de hele dag erg uitgelaten. En zo ook de leerkrachten. Bij deze kregen we van juf Saskia een uitnodiging om eens langs te komen op haar verjaardag. Dit zullen we dan ook zeker doen. 

Morgen is het nog oudercontact (Veel leerlingen zullen waarschijnlijk wat minder hard juichen als ze hun punten zien.) en daarna is het al paasvakantie! Met Holi Phagwa (een Hindoestaans feest) als mooie starter ervan. PS: Hierbij gooit men gekleurd poeder op elkaar. Het belooft héél plezant te worden! 

Ik laat jullie weten welke kleuren ik allemaal zal uitslaan,

Lau

zondag 24 maart 2013

I love SU.

Feest in de stad. 
Op vrijdagavond bracht ik samen met Katrien en Marc een bezoek aan het pannenkoekenhuisje. Het werd een heel gedoe om er te geraken met de fiets. Blijkbaar was er in de hoofdstad Paramaribo een optocht tegen racisme.
Duizenden jongeren kwamen op de straat om hiertegen te betogen.

Optocht in de hoofstad Paramaribo.
Uiteindelijk geraakten we door de mensenmassa en konden we genieten van poffertjes met aardbeien. Toen we huiswaarts wilden fietsen, hoorden we muziek. Blijkbaar vonden er enkele optredens plaats op het Onafhankelijkheidsplein. Natuurlijk konden we het niet laten om hier later op de avond naar te komen kijken.

Het plein was omgetoverd tot een soort mini Rock Werchter, maar dan misschien eerder tot Rock Paramaribo. Overal jongeren, eettentjes en een groot podium. Buiten het gezelschap van de muggen waren er ook enorm veel jongeren van verschillende nationaliteiten aanwezig.

Na een tijdje zijn we doorgewandeld naar de (overbevolkte) waterkant.
Daar hebben we in een (onstabiele) schommelbank genoten van een drankje.

Straatversiering
Poging x om een deftige foto te maken.






Gangnam Style shopping (of niet?)
Gisteren gingen we op stap naar de lokale markt. Daar hebben we enkele groentjes gekocht. We verschoten ervan hoeveel kraampjes hier bij elkaar staan. Je kan hier echt alles verkrijgen: van kippenpoten tot rambutans. Weet je nog, die harige vruchtjes waarover ik eerder in mijn blog sprak.

Marc en Katrien op de lokale markt









Na de uitgebreide shopping op de markt, gingen we op zoek naar de Jerusalem Bazaar om daar een hangmat te kopen. Maar we vonden echter een ander winkeltje in de buurt waarbij de verkoper ons maar al te graag korting wou geven. En 2 jaar garantie! Nu ja, 't is niet dat we hier nog 2 jaar in Suriname blijven. Ha ha.

Zoek de Gangnam Style winkel.
Op onze terugweg konden we het niet laten om nog enkele spulletjes te kopen in de vele shops. Vooral het I love SU winkeltje viel in de smaak. Bij deze ben ik 1 rugzak, 1 hangmat (inclusief muskietennet), 1 armbandje en 1 short rijker. Ach, dit is 'a once in a life time experience' hé.

'S avonds genoten we opnieuw van pannenkoeken, zelfgemaakte citroengrasthee en rambutans. Het was een meer dan geslaagd begin van het weekend!
Zo, nu ga ik even lekker luieren in de hangmat in onze 'tuin'.

x,
Lau

vrijdag 22 maart 2013

Voedsel à volonté!

Snorren in the rain 
Deze ochtend startte regenachtig... waardoor we kletsnat bij onze school aankwamen. Gelukkig verandert het weer hier snel. En zorgde de zon ervoor dat we al gauw terug droge kleren hadden.

Back to work
Vandaag heb ik de voedselpiramide's afgewerkt. De leerkrachten waren hier heel tevreden mee. Ze lieten ze dan ook enthousiast aan de kinderen zien. De platen krijgen zeker een plaatsje op de voorlopig nog vrij lege muren. De ene opdracht is afgerond en ik kan alweer beginnen aan een volgende, nl. de kringloop van het water.


Eten zal je hier doen.
Deze namiddag ging ik onmiddellijk aan de slag. De eerste schets is gemaakt.
Maar tussen het werken door, werden we ook verwend.

Enkele leerlingen van het vierde leerjaar nodigden ons uit om bami te eten. Er was weer iemand jarig. En zoals jullie al weten wordt dit hier goed gevierd! We kregen een stuk(!) taart, een portie bami en een drankje. Daarbij kreeg ik ook nog eens de vanille pap die men hier elke donderdag uitdeelt.
Van vermageren is hier geen sprake!

 
     Eten en nog meer eten...


Berichtjes van het thuisfront.
Toen ik (alweer doorweekt van de regen) thuiskwam, wachtte er een leuke verrassing op mij. Berichtjes van het verre België! Bij het mailtje van mijn oma zaten ook fotootjes van Mauro, mijn kleinste neefje. Ik verschiet ervan hoeveel hij gegroeid is.

kleine neef Mauro

Straks gaan we misschien naar het pannenkoekenhuis.
Daar kan je pannenkoeken en wafels in echt alle smaken verkrijgen!
Mmm...

Groetjes aan het koude België,
Hopelijk wordt het weer daar rap wat beter.

x,
Lau

donderdag 21 maart 2013

Improvisatie

Onvoorbereid lesgeven
Vanochtend verschoot ik toch wel een beetje. Totaal onverwacht sprak de juf van 4A me aan. "Juf Melany is er niet. Jij geeft vandaag de hele dag les. Je ziet dit zitten hé?"  Veel keuze had ik niet, maar ik had er wel zin in.

De leerlingen luisterden in het begin goed, waardoor ik heel wat oefeningen kon verbeteren.Toch duurde het langer dan verwacht.
Vermits slechts 4 van de +- 40 leerlingen hun huiswerk hadden gemaakt. Ai, ai ...

Daarbij kwam nog eens dat 14 leerlingen hun gymkledij niet hadden meegebracht. Deze moesten bij mij in de klas blijven om hun huiswerk af te maken...

Je komt hier als juf toch nogal wat tegen,

x,
Lau

woensdag 20 maart 2013

België in een notendop & Numiswatte?

Om ervoor te zorgen dat ik niet elk blogbericht begin met "Vandaag"
doe ik het deze keer anders.

Belgische knabbeltjes en meer
Gisteren gaven ik en Katrien samen les over België in de beide klassen van het vijfde leerjaar. Hierbij kwamen o.a. de onderwerpen geografische ligging, het vervoer naar school, de school zelf en Belgische lekkernijen aan bod. Via een powerpoint konden we afbeeldingen laten zien van o.a. het atomium, manneken pis, frietjes...

 

Lekkers...
De leerlingen waren erg geïnteresseerd. Vooral toen we over de lekkernijen spraken, kregen we veel reacties. Jammer dat we geen pralines konden laten proeven. Het water stond bij de meesten al in de mond toen we uitlegden wat precies 'pralines' zijn.

Duimpjes omhoog
Om het lesje op een leuke manier te geven, hadden we een quiz ineen gestoken. Als de stelling waar was, moesten ze hun duim omhoog doen. Als de stelling volgens hen niet waar was, moesten ze hun duim naar beneden doen. De leerlingen waren erg verbaasd over het feit dat België kleiner is dan Suriname, maar wel meer inwoners telt. De eerste reacties waren: "Hu?? Dat kan toch niet jufffrouw!"

Tijd nuttig besteden
Tussen de lessen door hadden we nog even de tijd om aan ons didactisch materiaal te werken. Bij deze zijn mijn voedselpiramide's bijna klaar. Maar is het nu voedselpiramide of voedselpyramide?
Die kleine taalverschillen maken het soms lastig...


Wist je dat? 
Er in Suriname volgens de voedselpiramide meer vlees dan groenten gegeten moet worden. Dit vonden wij een beetje gek.

Cinema TBL
'S avonds bezochten we voor het eerst de Hermitage Mall. Vermits de film maar om 8 uur startte, konden we eerst nog eens in de vele winkeltjes rondsnuffelen. Na het eten van een lekkere hamburger waren we klaar om naar 'Oz' te gaan kijken. Vergezeld met een zak heerlijk zoete popcorn natuurlijk. 



De film (in 3D) is echt de moeite. De vele effecten maakten het spectaculair. Voor mensen die van avontuur houden, kan ik jullie deze film echt aanraden. 

Op stap met de vijfde klas
Op deze regenachtige dag mochten ik en Katrien mee op uitstap met het vijfde leerjaar. We trokken naar het Numismatisch museum. Het was toch even zoeken voordat we de ingang gevonden hadden. Deze lag aan de achterkant van het sterk beveiligde gebouw. Een deel van de Centrale Bank ligt immers vlakbij. We moesten onze paspoorten afgeven en in ruil daarvoor kregen we een toegangsbadge.


Numismatisch museum
Een gekke naam voor een museum waar men de geschiedenis van de Surinaamse munt uitlegt. Een gids vertelde ons wat meer hierover. Hieronder zie je de allereerste Surinaamse munt, nl. papegaaien munt.

Wist je dat?
Ze héél vroeger gewoon met simpele middelen zoals suiker, speelkaarten voorzien van een handtekening, schelpen... betaalden?

Zo, bij deze hebben jullie weer wat bijgeleerd.

x,
Lau

maandag 18 maart 2013

Pang - pang!

Back to school
Vandaag was het weer tijd voor actie. In de voormiddag gaf ik 3 lesjes. Daarna bleven we 's middags op school om onze sport- en spelnamiddag uit te voeren. Gelukkig was het deze keer mooi zonnig weer en bleven de regenwolken weg.

Project: sport- en spel
We deden allerlei spelletjes op het niveau van de kleinsten.
Deze pasten we ook aan. Zo speelden we niet 1 - 2  - 3 piano,
maar 1 - 2 - 3 markoesa (,palmboom en rietstengel).
Ze moesten dit ook uitbeelden.



Tot slot konden we tevreden naar huis gaan met een goede beoordeling voor ons eerste project. Op naar het volgende!

Nog op mijn planning:
- muzobox maken samen met Katrien
- voorleesproject  
- didactisch materiaal voor het 4de leerjaar 

Surinaamse knuffels,

Laurine

Dol-fijne trip

Op trip
Zondag was het eindelijk zo ver! Onze langverwachte dolfijnentrip.
Samen met onze huisgenoten en een paar vrienden uit de straat trokken we erop uit. Met de taxi kwamen we aan bij Leonsberg waar een klein, gezellig bootje op ons lag te wachten.




Uitwaaien op de Atlantische Oceaan
Het werd echt een zalige boottocht met een lichte bries en een lekker warm zonnetje. Na een tijdje varen merkte onze stuurman plots een groepje dolfijnen op. Het is verbazingwekkend hoe snel ze zijn!
Terwijl je nog aan de ene kant van de boot aan het kijken bent,
komen ze de andere kant al naar boven gezwommen.

Poging om dolfijn te fotograferen.

Vissersdorpje
Nadat we zo onder de indruk waren van het spotten,
kwamen we aan op een verlaten strandje. Vreemd genoeg stonden hier toch enkele huisjes. Het was namelijk een vissersdorpje.
Het uitzicht was adembenemend.

verlaten vissersdorpje

Tot slot zetten we onze boottocht verder en zagen we nog enkele vogels (rode ibissen) aan de rand van het oerwoud. Bij onze terugkeer doken er totaal onverwacht ook nog enkele dolfijnen op.


Prachtige uitzichten vanuit onze boot.

Het was echt een geslaagde namiddag.
Zo'n avontuur!

zaterdag 16 maart 2013

Surinaamse way of life.

'T is weer weekend!
Ik val waarschijnlijk in herhaling, maar ik blijf me verbazen over hoe snel alles hier vooruit gaat. Het lesgeven op school gaat steeds vlotter.
De leerlingen beginnen me nu ook beter te kennen. En dit maakt de omgang heel wat gemakkelijker en leuker.

Daarom heb ik besloten om nog een weekje in 4B te blijven.
Het is echt een fijne klas. Hieronder zie je hen tijdens de turnles.
Met beperkt materiaal deden zij allerlei pleinspelen.




 

Project: Didactisch materiaal maken
Vrijdag zijn we naar school gegaan om aan ons project te werken.
Ondanks de hitte hebben we toch verschillende materialen kunnen maken. Hieronder zie je o.a. een ei-plaat en een au-plaat. Daarnaast ben ik begonnen aan een grote wandplaat van een voedselpiramide.


We hebben al enkele complimenten gekregen over ons werk. Men wil zelf voorleggen op de vergadering van volgende week om het materiaal voor alle klassen te voorzien. 

Ontspannen & genieten
Om het weekend goed in te zetten zijn we gisteren lekker gaan eten in het restaurantje Zus & Zo. Het werd een gezellige avond met een toffe bende. Behalve de vrienden uit onze straat, waren ook Shera en Jan van het secundair onderwijs van KaHo en enkele van hun vrienden aanwezig. 

Orkestje tijdens het eten.

Momenteel ben ik een beetje aan het bekomen. Door de warmte kan je hier moeilijk uitslapen. Deze namiddag gaan we misschien naar het zwembad. Dat zien we dan wel weer op de moment zelf. Ik begin hier al de Surinaamse manier van leven over te nemen. Haha, al had ik die stiekem wel al een beetje in mij. 

Dol-fijne trip
Oh, bij deze hebben we via facebook ook bevestiging gekregen voor onze dolfijnentrip morgen. Hopelijk spotten we er toch enkele. Daarnaast gaan we ook een visserskamp bezoeken, een strandwandeling maken en zwemmen in de Atlantische Oceaan. 

Ik hou jullie op de hoogte hoe de trip was, 

Lau

woensdag 13 maart 2013

Loréén, Lorien, Laurien...

Konijnensprongen
Het was weer een drukke voormiddag.
Vandaag gaf ik mijn eerste rekenlesje in 4B.
De leerlingen moesten tellen met sprongen.

Ze begrepen de werkwijze snel zodat het vlot vooruit ging.
Dikke duim aan m'n leerlingen. 

Een Surinaams verhaal
Tijdens mijn lesje taal moesten de leerlingen 'gaatjes vullen' in het verhaal.
Het ging over een jonge Boslandcreool die volwassen werd,
maar er ontbraken allerlei woorden.

Gelukkig kreeg ik bij de tekst hulp van de juf.
Zij kon de voor mij onverstaanbare woorden zoals Kroetoe- Osoe en Awasa verklaren. Niet enkel de leerlingen leren bij, ook mijn Surinaams gaat erop vooruit.

Loréén, Lorien, Laurien...
Tijdens een vrij moment vroegen enkele kinderen hoe mijn naam geschreven wordt.Ze waren heel erg verbaasd over de bizarre schrijfwijze.
Een Franse naam, het is me wat! En dan kennen ze mijn achternaam nog niet.

Hilariteit alom
Na de tweede pauze kregen de leerlingen les over bevruchting.
En ja, dit zorgde voor héél wat lachbuien!
Toen de turnleerkracht binnenkwam en het onderwerp uitbeeldde,
ging heel de klas plat.

Verjaardag vieren op z'n Surinaams
Tijdens de lessen kregen we voortdurend bezoek van de jarigen van 4A.
We kregen vannalles:
- Een flesje Fernandez en een Chubby flesje (= typische Surinaamse 'softdrinks')
- 2x cake met slagroom,
- Een broodje pikant en enkele snoepjes....
Leuk al die traktaties!

één van de vele verjaardagstraktaties

Onze sport- en spelnamiddag heeft duidelijk succes gehad.
Verscheidene leerlingen kwamen reeds vragen of we niet terugkwamen.

Zo, jullie zijn weer up to date over mijn leven hier.
x,
Lau

Vreemde uitspraak van de dag
"Doe de deur dicht, de gekte buiten stoort me." 
Moet je weten dat alle klassen hier alleen afgeschermd worden met 'kippengaas'.

dinsdag 12 maart 2013

Belgisch weer in Suriname.

Eerste keer lesgeven in 4B 
Vandaag heb ik voor het eerst les gegeven in het 4de leerjaar.
Het is nog even wennen met al die moeilijke namen in de klas.
Maar gelukkig werkten de leerlingen goed mee.

Ze zijn nu volleerde woordenboekgebruikers.
Ik ben trots op hen!

Sport- en spel gesaboteerd...
Deze middag gingen we normaal gezien bij de kleinsten ons project uitvoeren.Maar hevige regenbuien dwarsboomden onze plannen.
Naar het schijnt is dit heel normaal op het einde van het regenseizoen.

Om onze tijd (die hier echt voorbij raast) niet te verspillen,
maakten we alvast speciale sportmedailles voor de kinderen.
Volgende week maandag zullen we hen ook een leuke namiddag bezorgen.


Het wordt vast weer een warme,
zalige namiddag vol activiteit.

x,
Lau

maandag 11 maart 2013

Sport en spel in 30°C. Hé! Ho!

Klaar voor 4B.
Vorige week het 5de leerjaar, deze week het 4de.
Ik heb al veel zin om bij juf Melany les te geven.
De kleintjes liggen mij ook beter. Klein hoort nu eenmaal bij klein hé.

Morgen mag ik mijn eerste taallesje geven.
Ik ben benieuwd hoe goed de leerlingen zullen luisteren.
Want daar hebben ze soms een beetje moeite mee...

Hé! Ho! Sport en spel, here we go. 
Ons eerste project ging deze namiddag van start.
We organiseren namelijk sport- en spel voor de kinderen van de naschoolse opvang. Deze middag hadden we de leerlingen van de bovenbouw.

Tik tak boem

De 40 leerlingen van het 4de, 5de en 6de leerjaar waren dolenthousiast.
We moesten hen soms zelf een beetje intomen.
Gelukkig kregen we hen stil met een trucje.
Het ging als volgt: Wij riepen luid "Hé! Ho!" waarop de leerlingen moesten antwoorden met "Ho". Vervolgens moest iedereen stil zijn. Verrassend genoeg werkte dit goed.
Estafetteloop met een bekertje water

Niet enkel de leerlingen hadden een fijne tijd.
Ook de toeschouwers genoten... We hoorden hen luidop lachen.

Hieronder zie je nog enkele foto's van het gebeuren: 



PS: Dank je huisgenoot Marc voor het maken van de foto's.

Blunder van de dag 
"Hé, gij kunt u Go-Pro ombouwen tot camera? Zalig!"
"Uhm..Nee das mijnen gewone camera."

zondag 10 maart 2013

Kleine gluiperds in ons huisje.

Kleine gluiperds

Na een korte nacht ben ik deze ochtend toch om kwart na 8 uit mijn bed geraakt.
Gisterenavond wou ik op tijd gaan slapen,
maar dat was buiten de kakkerlakken gerekend.

We hebben dan ook een tegenaanval ingezet.
Bijgevolg waren we 'half vergiftigd' door de pesticiden.
Het duurde minstens een uur tegen dat de stank een beetje uit mijn kamer verdwenen was.

Bezoekje aan de kerk 

Deze ochtend bezochten we samen met Annemarieke,
een meisje uit onze straat, een kerk.
Het ging er heel anders aan toe dan in België.
Er werd gezongen, geklapt... en de kerk zat echt stampvol.
Jongeren, ouderen, kinderen...van alle rassen.

Voor de dienst: lege kerk

We werden dan ook hartelijk ontvangen.
Op het einde van de dienst kregen we een hapje en een drankje,
De kerk bestaat namelijk reeds 25 jaar.

Enkele lekkere hapjes

De roze pannenkoek gevuld met kokos smaakte heerlijk.
De andere hapjes waren een beetje pikant,
maar wel lekker.

Zo, nu ga ik nog een beetje uitrusten.
x,
Lau

Blunder van de dag: 
Heel stilletjes uit bed komen om niemand in het huisje wakker te maken.
De kastdeur opentrekken en een glas in duizend stukjes laten vallen.
En dus... Iedereen wakker gemaakt. Scherven brengen geluk? 

vrijdag 8 maart 2013

Work in progress

Tweede poging om mijn blogbericht te typen.
Het eerste bericht is vreemd genoeg spoorloos verdwenen...

Woensdag 6 maart - Zoo in Paramaribo 

Vandaag stond ik weer in klasje 5A van juf Beverly.
Een drukke klas, maar wat wil je met 30 leerlingen.
En ze babbelen maar al te graag met elkaar.
Trucjes om hen stil te krijgen, zijn hier echt nodig.

Rekenlesje in 5A.

In de namiddag gingen we met onze Belgische vrienden naar de Zoo.
Ja, zelfs hier bestaat dat! Het leek eerst meer op een kinderboerderij.
Kippen, vogels, ezels...

Maar daarna kwamen de 'meer' spectaculaire dieren aan bod.
Zowel binnen als buiten de kooien.
Wees gerust de grote katachtigen zaten nog steeds achter slot en grendel.
Hieronder kan je er enkele dieren bewonderen... 



Ook konden we het niet laten om even op te speeltuin te kruipen.
Leerkrachten lager onderwijs in spé ... zullen ook nooit groot worden!

Grote kinderen op de schommel.

Donderdag 7 maart - Rambutan? 

Vandaag weer een druk schooldagje.
De leerlingen kregen eerst een repititie van rekenen.
Dit is een soort uitgebreide toets.

Tip aan mezelf: Zeg nooit "wiskundeboek", maar "rekenboek".
Tip 2: Zeg nooit "Steek je boeken weg", maar "Ruim op".
Zo vermijd je hilariteit in de klas.

Na de les liet de juf me proeven van een typisch Surinaams fruitstuk,
genaamd Ramboetan. Dit betekent letterlijk 'harig'.
Dit klinkt misschien niet zo smakelijk, maar het vruchtje is heerlijk!

Smullen van het bizarre vruchtje.

Vrijdag 8 maart - Projectwerk 

Deze ochtend hing de vlag halfstok. 
Wij wisten eerst niet goed waarom,
 maar dit doen ze om de president van Venezuela te gedenken. 

In het ICT-lokaaltje in wording werkten we aan onze projecten. 
Een klok voor het 4de en het 5de leerjaar en een waaier met themaïdeen 
om aan onze muzobox toe te voegen. 



Smullen met SPS
'S avonds was er een etentje met SPS. 
We leerden weer enkele toffe mensen kennen.
De taxi's lieten ons in de steek, dus moesten we naar huis stappen. 
Geen aanrader...

Lau

maandag 4 maart 2013

De tijd vliegt.

Tik tik ...

Het is raar hoe rap alles hier vooruit gaat. 
Alweer enkele dagen voorbij en jullie vragen zich vast af:
"Waar houdt zij zich zoal mee bezig in dat verre Suriname?"
Hieronder volgt een kort verslagje. 

Overbridge zonder 'bridge'

Zaterdagochtend werd ik voorzichtig wakker gemaakt. 
Enkele vrienden uit de straat nodigden ons uit om een uitstapje te maken. 
Daar konden we geen nee tegen zeggen.  

Zo bezochten we samen met een heleboel Nederlanders en Belgen 
Overbridge River Resort
Een heel gezellig aangelegd strandje bij de Surinamerivier. 
Een frisse duik in het water was heel erg plezant. 

Geen gevaar in de rivier? Kaaimannen? Piranha's?  
De netten zijn hier niet 100% betrouwbaar.... 
Maar iedereen kon gelukkig nog met al zijn tenen naar huis vertrekken. 

 Genieten van de prachtige natuur.

Toen waren we met 6...

Zondag kregen we (onverwachts) bezoek van onze 2 nieuwe huisgenoten. 
Bij deze zit ons kleine huisje stampvol. 
Samen met hen brachten we ook een bezoekje aan de waterkant. 
Blijkbaar zijn we toch al een beetje ingeburgerd... 
Vermits we steeds luid "LINKS" naar hen moesten roepen op de baan. 

Afspraken op stage

Vandaag was het weer vroeg opstaan. Samen met de juf van het 5de leerjaar 
heb ik afgesproken om deze week in haar klas les te geven. 
Morgen staat er alvast een taallesje op het programma. 
En voor de rest... Dat zien we op de moment zelf. 
Zo gaat dat hier nu eenmaal. 

Naschoolse opvang

In de namiddag deden ik en Katrien de naschoolse opvang. 
Wij kregen de leerlingen van het 6de leerjaar. 
We gaven hen enkele sommen (oefeningen) en 
speelden een creatief rekenspelletje. 

Om de middag leuk af te sluiten leerden we hen enkele klapspelletjes.
Al gauw werden de rollen omgedraaid en leerden zij ons enkele 
Surinaamse klapspelletjes. 

Daarna speelden we buiten een echt Surinaams spel, nl. djoel.
Het gaat als volgt. De tikkers mogen enkel op de lijnen staan. 
Zij proberen de andere ploeg uit te tikken. 
Deze ploeg moet proberen zo snel mogelijk aan de andere kant te geraken, 
zonder aangetikt te worden natuurlijk! 

Even helpen met het uittekenen van de lijnen. 

Volgende week zullen wij een sport- en spelnamiddag organiseren. 
Het wordt vast heel erg leuk. Alleen al het enthousiasme van de kinderen 
doet me er veel zin in krijgen! 

Zo, dat was het weer...
Groetjes,
Lau